Gordijnen: ontwerp, lambrequins, stoffen, dakranden

Als u de trotse eigenaar van uw eigen appartement bent geworden of een grote renovatie hebt bedacht, let dan op de gordijnen. Ze spelen een belangrijke rol in het interieur en de inrichting van de ramen is belangrijk om een ​​gezellige en unieke sfeer te creëren. Hoe de juiste gordijnen kiezen en welke rol spelen ze?

Tint en strepen

Verticale strepen worden gebruikt in kamers met een laag plafond. Om de gordijnen een groter effect te geven, moet de stof worden gekocht met een marge van 2 of 3 keer meer dan de breedte van het venster.

Het is aan te raden om gordijnen te kiezen die lichter of donkerder zijn dan de schaduw van de muren. Gele, oranje of rode tinten worden beschouwd als warme tonen, en blauw of grijs - koud. Het gevoel van warmte en comfort wordt bevestigd door gordijnen van zware en dichte stoffen.

Kussens voor de bank, bedsprei, stoelhoezen dienen als gids bij de selectie van kleuren. Als u geen perfecte combinatie kunt maken, naait u een paar kussens uit dezelfde stof als de gordijnen. Het blijkt een geweldige aanvulling op het decor in de kamer. Ontwerpers raden aan om een ​​tafelkleed of servetten van textiel te naaien voor gordijnen, die op een salontafel of op planken van rekken kunnen worden gezet.

Videovoorbeelden van gordijnen voor de woonkamer

Stoffen met een patroon

Let bij het kiezen van stoffen met een patroon uiterst voorzichtig op. In tegenstelling tot zwart-wit doeken, wordt het ontwerp geselecteerd rekening houdend met de bestaande thema's van het interieur. Figuur kan worden geassocieerd met het ornament van het tapijt op de vloer of met andere elementen van het decor met een specifieke artistieke betekenis. Een perfect gekozen kleurenschema van de gordijnen en het interieur creëert een beeld van volledigheid, consistentie en volledigheid.

Lichtdoorlatende stoffen ontwerpers adviseren om toe te passen waar de benoeming van de kamer het toelaat. Gedempt ontwerp of iriserende stof is toegestaan. Grote en contrastrijke elementen van het decor maken het interieur zwaarder.

Regels voor ruime kamers, grote woonkamers, zalen, slaapkamers: gebruik lange en weelderige gordijnen met gordijnen, strikken of gelaagde stoffen.

zandlopers

Lambrequins (speciale decoratie in de vorm van een rand van verschillende vormen, gelegen boven het gordijn) geven stijl en volledigheid aan de decoratie.

Plak met behulp van koepels het bovenste gedeelte van het raam, bedek de dakrand en de pier, waardoor de verhoudingen van het raam visueel veranderen. Lambrequins zijn gemaakt van dezelfde stof als de gordijnen, omhuld met vlechtwerk, genaaide koorden en borstels.

Type van naaigarnalen

  • Bando - lambrequins op een rigide basis. Een strook stof, waarbij de randen recht of in vorm zijn. Geschikt voor kantoren en klaslokalen.
  • SMAD - een lambrequin op een zachte basis. Gebruikt in de gebouwen van de klassieke stijl en ziet eruit als een reeks halve cirkels met plooien. U kunt zachte en harde stoffen combineren met verschillende kleurenschema's.
  • Perekida - een soort lambrequin, wanneer de stof spontaan uitzakt en zich om de dakrand wikkelt. Als de kroonlijst mooi is, hoeft u deze niet te verstoppen.

100 modellen gordijnen in de keuken

Een stof kiezen voor gordijnen

Als u ervoor kiest om te beschermen tegen licht, kies dan een doek geïmpregneerd met een speciale oplossing, zodat deze minder in de zon brandt.

De gordijnen, die vaak moeten worden gewassen, moeten worden gekozen uit een sterk, ongevoerd linnengoed. De meest praktische stof is polyester. Dergelijke gordijnen kunnen gemakkelijk thuis worden gewassen op 30-40 graden. Voor fluwelen gordijnen stomerij toepassen.

Katoenen stof is niet geschikt voor ruimtes waar een groot deel van de dag wordt verlicht door de zon. Ze vervagen snel en verliezen hun oorspronkelijke kleur. Zijden gordijnen zien er spectaculair uit, aangenaam om aan te raken, maar extra bescherming is nodig, omdat ze vervagen in de zon.

Bij het maken van een kantoor of kantoor, kiezen ze voor tafzijde, die er best interessant uitziet, de zonnestralen reflecteert en gemakkelijk schoon te maken is. Van kunstmatige weefsels wordt viscose het meest populair en praktisch beschouwd. Een van de meest positieve eigenschappen - brandwerendheid. Onder natuurlijke stoffen het meest populaire vlas met additieven. Als u bijvoorbeeld polyester toevoegt, is de stof licht en glanzend. Gordijnen gemaakt van dergelijke stof zien er het beste uit in de keuken, in harmonie met keukenmeubilair.

Gordijnen gemaakt van gemengde of synthetische stoffen zijn praktisch, bijna niet gerimpeld, gemakkelijk te wissen thuis. Niet minder aantrekkelijke en populaire overblijfselen zijn flizelin. Het is erg licht en duurzaam. Gordijnen gemaakt van natuurlijke stof in combinatie met acryl en polyester slijtvast, afstoten stof, praktisch niet nodig strijken, bijna niet vervagen in de zon.

De klassieke versie van stoffen is velours, fluweel, tweed, satijn, jacquard, vlas, zijde, organza.

We selecteren de dakrand

Gordijnroeden van kunststof zijn niet geschikt voor zware gordijnen. Kies een dubbele kroonlijst om de tule te bevestigen. Als geconcludeerde lambrequin - triple kroonlijst.

Kies gordijnstangen met glijdende haken en clips, om niet voortdurend aan de gordijnen te trekken. De gordijnen die de hele muur bedekken, verbreden de raamopening, dus neem de dakrand even breed als het raam. Voor gordijnen met lambrequin kroonlijst, hechten aan het plafond.

Gordijnstaven zijn afgestemd op de kleur van de vloer of het meubilair om in het algehele interieur van de kamer te passen. Eaves van een boom van een moer, een eik of een den, benadering van klassieke registratie van kamers.

Klassieke gordijnen zien er beter uit op vervalste kroonlijsten, die zijn gemaakt met tips in de vorm van een speer of een vorm van bladeren, die doet denken aan het middeleeuwse tijdperk. Een dergelijk ontwerp is alleen mogelijk in een ruime kamer, en alleen miljonairs kunnen dergelijke producten betalen.

Metalen gordijnroeden zijn duurzaam, behoudend en harmoniëren perfect met het meubilair. De uiteinden zijn gemaakt in de vorm van geometrische vormen en de gordijnen zijn gemonteerd op metalen ringen of scharnieren. Ontwerpers adviseren om dergelijke dakrand in de keuken te bevestigen.

De meest voorkomende aluminium gordijnroeden. Ze zijn duurzaam, goedkoop, gemakkelijk te buigen en van vorm te veranderen. Goedkoopste - plastic kroonlijsten. Ze zijn goed voor een kinderdagverblijf waar het mogelijk is om verschillende dromen en fantasieën van het kind te belichamen.

Aanvullende ontwerpaanbevelingen

Gordijnen zijn gemakkelijk te veranderen of onafhankelijk toe te voegen. Je kunt niet dagelijks openen en de randen vastbinden met linten of strikken. In de slaapkamer of de klassieke woonkamer in plaats van linten met kralen.

In afwachting van een feestdag of feest, zijn de gordijnen versierd met broches - fijne vlinders en libellen, ingewikkelde bloemen of sneeuwvlokken. U kunt dus een nieuw jaar interieur maken.

Ongeacht het seizoen, zullen de gordijnen het perfecte frame zijn voor het interieur, wat vreugde, schoonheid en gemak zal brengen.

Een goed gekozen interieur is een hele wereld gecreëerd met een ziel, veranderende stemming, het creëren van stijl en karakter. Laat het iedereen verwarmen met zijn warmte, zelfs in de meest felle kou, geeft goed en hartelijkheid. Als je geen mooie gordijnen in de winkel zou kunnen vinden, zou je niet overstuur moeten zijn, zelf gordijnen dichtnaaien. Veel succes!

Bekijk de video: In de gordijnen - EIGEN HUIS & TUIN (Februari 2020).

Laat Een Reactie Achter