Honeysuckle: veelzijdige schoonheid, kan het niet helpen, maar zoals!

Honeysuckle is een unieke plant die steeds vaker wordt aangetroffen in tuinen en parken. Heesters worden geplant als een decoratieve haag, en eetbare rassen, en als een bessen. De vruchten zijn universeel, er worden gelei, jam, likeuren en likeuren van gemaakt, ze worden ingevroren en gedroogd. Alle delen van de plant worden veel gebruikt in de traditionele geneeskunde voor de preventie en behandeling van verschillende ziekten.

Waar en voor wat wordt gebruikt

Elk jaar wint de kamperfoelie steeds meer nieuwe tuin- en tuinpercelen. Ze heeft iets om van te houden! Het bloeit in mei, een van de eerste, behaaglijk met delicate toppen met amandel-honinggeur, en de vruchten rijpen voor andere planten.

Waardeer haar voor gemakkelijke verzorging, stabiele opbrengsten, vooral in gebieden met late lente en korte zomer, waar de natuur zich niet overgeeft aan een speciale variëteit aan fruit. Het verdraagt ​​gemakkelijk strenge winters en zelfs tijdens de bloei heeft de vorst op -5 geen invloed op de goede oogst, wat onaanvaardbaar is voor ander fruit.

Decoratieve klimplanten worden gebruikt voor verticale tuinplanten, pergola's en bogen. Van de planten met een weelderige en dichte kroon vormen geurige hagen, die bijna tot rijp bloeien.

Koks houden van bessen voor de eigenaardige smaak, het aroma en een grote hoeveelheid pectine-stoffen, dankzij welke dichte gelei wordt verkregen, gebruikt als een onschadelijke kleurstof. Het is goed in jam, in compote, je kunt het drogen, invriezen, wrijven met suiker, likeur en wijn maken, en wat een heerlijke taartvulling wordt verkregen!

Op grote schaal gebruikt in de volksgeneeskunde bij de behandeling van gastro-intestinale ziekten, bloedarmoede, hypertensie, huidziekten, luchtwegen en anderen. In kamperfoelie zijn niet alleen bessen, die door het gehalte aan vitamine C citaat zijn voor citroen, curatief, maar alle delen: bladeren, schors, bloemen.

Plantensoorten

Honeysuckle, die eetbare bessen heeft, wordt vaker in tuinen geplant. Favoriete variëteiten van Russen: Pavlovskaya, Borel, Blauwe spindel, Amphora, Gzhelka, Vasyuganskaya, Gerda, Mees, Nymph Sineglazka, Bluebird, Bochkar, Leningrad-reus, Assepoester, Kamchadalka en Chernichka. Als u wilt, kunt u gemakkelijk een gedetailleerde beschrijving en recensies over elk van hen vinden. Er zijn variëteiten en er is meer nieuw fokken, maar ze kunnen de ijzige winter binnen brengen, en deze zijn al door de jaren heen getest door verschillende generaties tuiniers. Rassen verschillen in de periode van rijping van het gewas, de hoogte van de struiken en de vorm van de takken, de smaak van de bessen.

ondermaatse

 • smulpaap - compacte struik, hoge opbrengst, maar de bessen zijn niet erg groot, met een gewicht van ongeveer 0.7 g. Fruit zonder bitterheid, worden gekenmerkt door lage afbrokkeling. Het ras is geschikt voor hagen. Geplant naast haar "Nimf" en "Nizhny Novgorod vroeg" voor bestuiving.
 • omega - geldt ook voor ondermaatse variëteiten met een afgeronde kroon, maar de bessen zijn groter en bereiken een gewicht tot 1 g. Ze kunnen niet bogen op hoge opbrengsten, maar de bessen kruimelen praktisch niet. Fruit zonder een bitterheid, zoet en zuur, de plant is geplant als een haag.

Gemiddeld dik

 • nimf - compacte struik met een ovale kroon en donkergroene bladeren. Bessen zijn groot bij 3 cm, en wegen tot 1,2 g, met zorgvuldige zorg, elke struik behaagt met een opbrengst van 1,5 kg. De bessen hebben een aangename zoetige smaak, enigszins zuur. Geplant naast de bestuiving met "Violet", "Omega", "Blue Spindle".
 • Leningrad-gigant - De naam zegt over de plaats van selectie en de grootte van het fruit. Het uitgangsmateriaal voor de fokkerij was het zaad van de endemische soorten in Kamtsjatka. De bessen rijpen vroeg, kunnen oplopen tot 4 cm, maar vaker - 3 cm, hebben een dichte huid, de opbrengst van de struik bereikt 3 kg. De bijzonderheid van de variëteit, naast de grootte van de bessen, is hun rangschikking in clusters, wat de oogst versnelt. Het smaakt fruit zonder zuurheid en bitterheid, valt niet lang uit de struiken.

lang

 • Volkhov - Een struik met een ovale dichte kroon, hoog met dikke scheuten. Naam ontvangen van de rivier die stroomt in de regio Leningrad, waar hij werd teruggetrokken. Het behoort tot rassen met een gemiddelde rijpingsperiode, vruchten verschijnen half juni. Bessen bereiken een lengte van 1,7 cm, en het gewicht van een - tot 0,8 g, ze hebben een nogal dichte schil, de smaak is zoet. Oogst tot anderhalve tot twee kilo uit de struik. Druppels zijn onbetekenend, bestoven door hommels, geplant naast andere variëteiten, bijvoorbeeld: Azure, Pavlovskaya. Bestand tegen strenge vorst.
 • Honeysuckle Tatar - sierheester, groeit tot 2,5 meter, vorstbestendig, droogtebestendig, met een kapsel, kunt u de kroon in elke gewenste vorm zetten. Een plant van 3-4 jaar begint te bloeien van mei-juni, heldere bessen beginnen te rijpen in juli-september, ze zijn oneetbaar. Geschikt als decoratief hek.
 • kamperfoelie - de geurende kamperfoelie, het meest wijdverbreid in landschapsontwerp, de krulstam kan 6 meter bereiken. Vertaald betekent "geitenblad", groeit tot een lengte van 10 cm en een breedte van 4 cm. Mooie grote bloemen in roze of crème kleur met een delicaat aroma, die wordt versterkt door de avond. Ze maken een alcoholtinctuur van hen en van de bladeren - een afkooksel, dat gorgelt met een zere keel en hun hoofd wast met haarverlies, en hij helpt met koliek.

types

Kamperfoeliebessen rijpen, ongeacht het type, eerder dan andere fruitgewassen. Sommige bloeien op hetzelfde moment als haar, maar geven later vruchten. Bessen van verschillende plantensoorten op volwassen leeftijd kunnen anderhalve maand variëren.

vroeg

 • mees - relatief jonge variëteit, gefokt in Moskou in 1998. А.G. Kuklina en A.K. Skvortsov, personeel van de belangrijkste botanische tuin. Het wordt gekenmerkt door overvloedige vruchtvorming, het wordt niet gedoucht, tijdens de bloei is het bestand tegen lichte vorst zonder gevolgen voor het gewas. Bessen zonder bitterheid, geurig, met een gewicht tot 1 g, zoetzure smaak, langwerpige vorm met een kenmerkende witachtige bloei. Het gewas begint zich in het tweede of derde decennium van juni te verzamelen.
 • aardbei - Nog een soort kamperfoelie van vroege volwassenheid, fokkerij van het South Ural Scientific Research Institute for Horticulture. Heesters hoogproductief met sterke scheuten tot 2 meter hoog, bestand tegen bevriezing, liever halfschaduw of zon, zijn niet wispelturig in de verzorging. Bessen met een gewicht tot 2 g, als ze lang rijp zijn gehouden op de takken, heel zoet met aardbeiensmaak.

laat

 • duif - eetbare variëteit met goede opbrengst. Met een volwassen struik onder gunstige omstandigheden is het mogelijk om ongeveer 2 kg fruit te verzamelen. De bessen zijn langwerpig en bereiken een massa tot 1,6 g, een donkerblauwe kleur met een kenmerkende witachtige bloei, een dunne schil en delicate, geurige pulp. Het smaakt zoet en zuur met een pittige bittere bitterheid, verschijnt eind juni of begin juli, ze vallen niet lang uit de struiken.
 • serotina - krullende kamperfoelie, decoratief, bloeit met mooie geurende bloemen, dan worden ze rood fruit. Bloei begint in juni-augustus en gaat zelfs door tot september-oktober, als u de bloeiwijzen verwijdert die op tijd uitdrogen en de vruchten niet meer vormen. Het aroma is subtiel, doet denken aan een limoen, in de avond wordt de geur sterker gevoeld.
 • liaan - kan 3-4 meter hoog worden, met een jaarlijkse winst van maximaal een meter, beplant met een steun. Voor de winter worden de scheuten voorzichtig losgemaakt van de steun, op de grond gelegd, bedekt met vuren bladeren en bestrooid met een dikke laag droge bladeren.
 • Volkhov - Honeysuckle eetbaar. Verscheidenheid aan gemiddelde opbrengst: tot 1,5 kg uit een struik. Bessen met een sterke schil met een gewicht tot 0,8 g, bereiken een lengte van maximaal 1,7 cm, zijn niet bitter, geurig en hebben een zeer delicate afdronk, die doet denken aan aardbeien. In de zorg is niet grillig, vorstbestendig, houdt van penumbra en regelmatig rooten.

Hoe kamperfoelie te planten en te verzorgen

Honeysuckle behoort tot bescheiden culturen, maar heeft toch enige aandacht nodig. Ze geeft de voorkeur aan een vochtige, goed verwarmde, vruchtbare grond, maar de onderste twijgen moeten in de schaduw staan. Struiken moeten worden beschermd tegen de wind. De grond is geschikt voor iedereen, behalve zanderig. Niet landen in gebieden waar het grondwater zich dicht bij het oppervlak bevindt.

AANBEVOLEN! De plant geeft de voorkeur aan een pH-waarde van de bodem van pH 5,5-6,5, dus ongeveer een maand voor het planten op een vaste plaats, produceert zure grond, het toevoegen van 1 vierkante meter. 200 g limoen.

Als de zaailing open is (zonder een klomp aarde), het wortelstelsel, dan is het beter om het in het vroege najaar te planten. Op dit moment stopt de groei van scheuten in planten, er komt een periode van rust. Als de zaailing wortels heeft gesloten, dan gedurende het hele groeiseizoen.

De maximale groei van de struiken, als ze niet worden afgesneden, bereikt de leeftijd van zeven, de gemiddelde lengte is ongeveer 2 m. Op dit moment is het raadzaam om uit te dunnen, knippen gedroogd, liggend op de grond en gebroken takken. Kamperfoelie is geen bes, het vereist geen strikt snoeien, maar tolereert geen frequenties.

Elke volwassen struik kan een diameter van maximaal 2 meter bereiken, deze kan tot 15 skeletborstels vormen.

Stappenplan landen

 1. 4 dagen vóór het planten graven vierkante gaten (40x40x40 cm) met een afstand van 1,5-2 m daartussen voor kleinschalige variëteiten en 2,5-3 m voor hoge rassen.
 2. Plaats een drainagelaag in het gat (steenslag, scherven, geëxpandeerde klei, gebroken steen, enz.).
 3. Vul de putten met vruchtbare grond gemengd met twee compostbakken, een kilogram as en 50 g superfosfaat. Voor zandgrond wordt compost genomen ongeveer 3 emmers met de toevoeging, indien gewenst, van 4-5 kg ​​klei per 1 vierkante meter.
 4. Het is goed om gaten te laten vallen met regen of gescheiden water.
 5. Giet de aarden kegel in het midden van het gat, zet de zaailing voorzichtig op de top, maak de wortels voorzichtig recht.
 6. Strooi de wortels voorzichtig in kleine porties over de grond, laat de nek los. Giet een grote hoeveelheid water in de put, zodat de gevulde aarde wordt afgezet. Giet indien nodig meer aarde.
 7. Mulch de grond rond de stam om vocht in de diepte te houden en regenwormen aan te trekken om de grond los te maken.

Snoeien na het planten moeten alleen droge stengels en twijgen zijn, die zich binnen de kroon bevinden, omdat het traditionele snoeien de ontwikkeling van de zaailing en het begin van de vruchtzetting vertraagt.

BELANGRIJK! In het eerste jaar is het noodzakelijk om regelmatig water te geven en voor de winter het wortelgebied te bedekken met een laag mulch (minstens 15 cm).

Goede verzorging

De oogst kan binnen een paar jaar worden verzameld, maar hij zal klein zijn. Maar het is tijdelijk en zal in de loop van de jaren, afhankelijk van de variëteit, 2 kg per struik bereiken. Honeysuckle - kieskeurige plant, hij wordt praktisch niet ziek en met de juiste zorg zal hij een stabiele opbrengst van maximaal 30 jaar of meer bieden.

In het najaar moet je de kroon van de gedroogde takken uitdunnen en de plant in de schaduw stellen. In de lente onder elke struik om organisch materiaal te brengen, en wanneer het sneeuw begint te smelten, voer dan stikstof. Met de komst van bloemen, en dan vruchten, wateroplossing van as om de struiken water te geven. Om de vorming van korstjes langs de stam te voorkomen, moet de grond luchtig zijn en de wortels laten ademen. Loszitten moet voorzichtig gebeuren, aangezien het wortelsysteem dicht bij de oppervlakte is en "onder de wortel" wordt bewaterd.

Hoe kamperfoelie te verspreiden

De gemakkelijkste manier om de kamperfoelie thuis te vermenigvuldigen - snijd in het voorjaar de 30 cm tips uit de struik met snoeischaren, stop het "boeket" in het water en plant ongeveer een maand later als de wortels verschijnen. Voor hun snellere verschijning in het water, kunt u speciale gereedschappen toevoegen. De eerste jonge aanplant geeft in drie jaar tijd.

Je kunt kamperfoelie en zaad planten, maar deze methode is tijdrovend en kost veel tijd. Nog een minpuntje - er is geen garantie voor het behoud van de variëteiten. Honeysuckle propageert ook door stekken en deling van volwassen struiken. Om goede opbrengsten te verkrijgen, moet naast verschillende variëteiten worden geplant voor wederzijdse bestuiving.

Een onderscheidend kenmerk van kamperfoelie van andere bessengewassen: het geeft alleen groei tot het begin van de zomer en daarna "winterslaap". Daarom kunt u vanaf juli beginnen met transplanteren (met een brok aarde) tot aan het begin van de vorst. In het voorjaar wordt ze vroeg wakker, zelfs voordat de grond volledig ontdooid is, en transplantaties worden niet erg goed verdragen.

Bestrijding van ziekten en plagen

Kamperfoelie heeft een goede "immuniteit", de plant wordt zelden ziek. De belangrijkste vijanden zijn bladluizen en kamperfoelie. Om ervan af te komen, volstaat het om de struiken onmiddellijk na de oogst met speciale preparaten te behandelen.

In de winter kunnen planten worden aangetast door muizen. Het besproeien van de struiken met 3% blauwe vitriol maakt de takken "smaakloos" voor knaagdieren en dient als een preventieve maatregel voor schimmelziekten.

De voordelen en schade van kamperfoelie

Kamperfoelie kan als een universeel product worden beschouwd, het helpt bij verschillende ziekten. De bessen, rijk aan sporenelementen, vitamine C en vele andere, rijpen voor iemand anders en helpen het lichaam in de strijd tegen vitamine-tekort in de lente.

Nuttige eigenschappen

De bessen van de plant zijn niet alleen smakelijk, maar ook nuttig, hun sap helpt bij het verlichten van de conditie van patiënten met brandwonden en zweren, en het afkooksel zal helpen de druk normaal te houden, maar drink het niet voordat u naar bed gaat, omdat het een sterk diuretisch effect heeft.

Een aftreksel gemaakt van bloemen en bladeren kan worden behandeld voor verkoudheid. Honeysuckle helpt bij gastro-intestinale aandoeningen, het kan bijvoorbeeld zweren en gastritis bestrijden, capillaire fragiliteit elimineren, bloedvaten reinigen en het lichaam verjongen. En ingewreven met suiker, zal het voor het lichaamsvitaminevoer zijn tijdens de herfst-winterperiode.

Schade en contra-indicaties

Er zijn geen ernstige contra-indicaties voor kamperfoeliebessen, deze mag niet worden gegeten en mag niet aan jonge kinderen worden gegeven. Zelden kunnen sommige mensen individuele intolerantie ervaren, die zich manifesteert door jeuk, roodheid, huiduitslag, spierspasmen, indigestie. De gouden regel is dat alles maat nodig heeft.

BELANGRIJK! Het is noodzakelijk om eetbare soorten kamperfoelie van oneetbaar te onderscheiden. Je kunt zwarte of donkerblauwe bessen eten, rood en oranje zijn giftig!

Honeysuckle Multicooker Jam

Probeer een recept te maken voor jam in een snelkookpan of een slowcooker van kamperfoelie met rode aalbessenjus en theebloemblaadjes.

ingrediënten:

 • Honeysuckle - 1 kg;
 • Suiker - 1 kg;
 • Bloemblaadjes - 200 g;
 • Bessensap - 200 ml.
voorbereiding:
 1. Zet de modus "Frituren" en kook siroop van sap en suiker.
 2. Bij de verfijnde smaak van kamperfoelie helpen roze bloemblaadjes om interessante tinten toe te voegen. Giet kamperfoelie in siroop, wikkel de bloembladen in gaas, zet in een slow cooker, sluit het deksel.
 3. Zet het vuur uit na 5 minuten, laat het deksel dicht, laat de jam nog een uur braden.
 4. Giet in kleine potjes, sluit strakke deksels. Controleer de dichtheid: zorgvuldig, om niet te verbranden, draai de pot om, als er geen luchtbellen zijn, is alles in orde. Bedek de jam, laat afkoelen.

Het blijkt verbazingwekkend mooie jam te zijn: donkerblauwe jelly-massa, waarin, als heldere sprankelingen, rode bessen van kamperfoelie. De geur van rozen, na het openen van het deksel, liet toch niemand onverschillig. Hoe leuk in de winteravond, voor een kopje geurige thee met deze magische jam, om de zomer te onthouden.

We kijken uit naar de komst van de lente, het uiterlijk in de tuin van het eerste groen, bessen en fruit, maar ze zijn nog steeds ver weg. Het is hier dat de kamperfoelie zal helpen, die begint te bloeien zodra de sneeuw smelt, en in juni zal het geurige en gezonde bessen geven voor zorg en zorg.

Bekijk de video: Suspense: Beyond Reason (Februari 2020).

Laat Een Reactie Achter